Program 

Välkommen till Jazzlunch på SWEJS mitt i Stockholm

Full fart och mycket jazz

FÖRHANDSANMÄLAN GÄLLER

För att se anmälnings- och betalningsrutiner klicka på fliken "Boka" ovan. 

Höstens SWEJS-fredagar 2024: 

20 september, 18 oktober jazzfestivalen, 22 november, 13 december 

Programmet presenteras inom kort. 

Odd Fellows-huset, V:a Trädgårdsgatan 11A, kl 11- drygt 13. 


Tillbaka blickar på 2023 - 2024

Jan Lundgren & Hans Backenroth - Jazz Poetry


Säsongsavslutningen med ett fullsatt SWEJS blev en musikalisk höjdare.

Denna webbredaktör kunde, på grund av förkylning, inte avlyssna det hela. Men bara någon timme efter föreställningen kom följande sms från Orkesterjournalens mångårige jazzskribent, Leif Wigh:

"Förträfflig musik. Gnistrande som en stjärnklar aprilnatt. Tilldragande som en mjuk septemberkväll med sinnligt svepande böljande tongångar likt löv som sveps av vinden."

Jazz Poetry kan väl inte få en bättre recension. Fler röster har hört av sig och det är idel lovord.

Alltsedan Jan Lundgren och Hans Backenroth gjorde sitt inträde på jazzscenen på 1990-talet har de spelat tillsammans i många konstellationer, men det är förvånande nog först med Jazz Poetry de samverkar som duo. Lundgren & Backenroth har en imponerande lätthet i sitt duospel och utvecklar ett flow som gör att de mest oväntade klanger känns fullständigt naturliga. 

En stjärnspäckad vårsäsong på SWEJS fick en värdig final denna solvarma fredag 17 maj med hela Pingsten framför sig. Nu laddar vi för en stjärnklar höstsäsong på SWEJS. Hoppas vi ses då.

Forsslunds Fyra


Underhållande, underfundigt och utomordentligt svängigt när Forsslunds Fyra kom loss på SWEJS jazzestrad. Nu vet vi, att när man blir riktigt kär så sjunger näktergalen inte bara på Berkeley Square, utan även på Odenplan. Underbart! Bara så får man väl tolka de varma applåderna.

Den sjungande bassisten Anders Forslund bestämde sig för att på långa pendelresor med skärgårdsbåt utnyttja tiden till att utforska poesin i ”The Great American Songbook”. Han översatte helt enkelt sina amerikanska älsklingslåtar till vårt svenska språk. Och så bra det blev! Poesin finns kvar. Inte bara hjärta och smärta, här finns också humor och överraskande lösningar på kluriga översättningsproblem. Hoagy Carmichaels "Stardust " får förstås titeln ”Stjärnstoft” medan ”I´m Old Fashioned” har döpts till ”Jag är helt ute” och så vidare i ett pärlband av för SWEJS-publiken välkända örhängen, nu med jättefina svenska sångtexter.

Tillsammans med saxofonisten Johan Alenius, pianisten Kettil Medelius och trummisen Bosse Söderberg presenterade Anders Forslund ett omväxlande och värmande program denna annars ganska kylslagna fredag 19 april.

Lasse Lindgren Quartet Constellation


Med sin Quartet Constellation presenterade Lasse Lindgren, 22/3, ett högoktanigt och lekfullt program, - ”In the Mood for Standards”  för en fullsatt SWEJS-salong. - Jazz på hög internationell nivå, där musikerna vågade utmana och utforska gamla välkända standardlåtar från ”When the Saints”, och ”Stardust/Body and soul” till ”It´s you or no one”. Det hela kryddat med ”Fattig Bonddräng" och "Vargvisan" ur Astrid Lindgrens sångbok. Allt mycket personligt  och orignellt med både allvar och humor. - Och såå det svängde! - ”It Don´t mean a thing.. var förstås också med…

 

Förutom välkände Lasse Lindgren, på trumpet och flygelhorn, består kvartetten av de Göteborgsbaserade musikaliska ekvilibristerna: Peter Janson, denne trollkonstnär på kontrabas, visade både tyngd och swing i sitt tekniskt suveräna spel. 

Stefan Wingefors, kritikerrosad pianist, bjöd på lyriska klanger och ett fantastiskt idéflöde. Adam Ross, prisbelönad Ronnie Gardiner-stipendiat spelade trummor med sällsynt musikalisk känslighet. 


Vivian Buczek och Peter Asplund kvintett

 


Vivian och Peter sjöng, spelade och berättade om George Gershwins liv, leverne och konstnärliga skapande för fullsatt SWEJS-salong denna fredagslunch, den 23 februari. 

Intressant, kul och musikalisk i absolut toppklass!

Sångaren och trumpetaren Peter Asplund har etablerat sig som landets bästa uttolkare av de stora musikalkompositörerna. Härom året hade SWEJS-publiken möjlighet att lyssna till Peter och hans sällskap Isabella Lundgrens hyllning av Cole Porter. 

Denna gång har Peter tagit sig an ett annat geni, nämligen George Gershwin, upphovsmannen till klassiker som I Got Rhythm, Lady Be Good, The Man I Love, Fascinating Rhythm m.fl. Också vid detta tillfälle understöddes Peter av en fantastisk sångerska, ingen mindre än Vivian Buczek från Mamö. Peter och Vivian har ett fenomenalt samspel och få bräcker deras scat-dialoger. 

Vivian och Peter backas upp av dessa eminenta musiker: Adam Forkelid – piano, 

Hans Andersson – bas,  Johan Löfcrantz Ramsey – trummor.


Monica Borrfors Quintet


Mer än slutsållt på årets första SWEJS-lunch 26/1 2024. Inte så konstigt kanske, med en sådan meriterad kvintett på scenen. Monica Borrfors har en imponerande meritlista: vunnit en Grammis med årets bästa jazzskiva, turnerat med Chet Baker, spelat med rader av Sveriges bästa jazzmusiker, prisat Monica d.ä. med skivan ”Monica sjunger Monica”.  Vi bjöds en härlig kavalkad av fina låtar från åren som gått – flera välkända sångnummer men också en fin tolkning av Miles Davis-låten Boplisity och den långsamma men härligt gungiga Li´l Darling ur Count Basies repertoar. Det svängde skönt i alla tempon, vilket det såklart ska göra med den ensemble som backar upp Monika. Maken och arrangören Gösta Nilsson vid pianot spelad fint och finurlig, saxfantomen Fredrik Lindborg bjöd på kongenialt samspel och sköna solon, den ”tighta” rytmsektionen med Filip Augustsson, bas och  Jesper Kviberg, trummor prickar alltid rätt. Då svänger det – så klart. 


Terrassorkestern                      

 

Festligt och fullspikat på säsongens sista SWEJS-lunch 15/12. Terrassorkestern fyllde scenen och bjöd på en nostalgitripp in i den svenska swingens glansperiod under 1930 / 1940-talen. Det var då artister som Alice Babs, Povel Ramel, Thore Ehrling, ”Miff” Görling m.fl gjorde swingen mäkta populär.

Vi bjöds en härlig påse swing-godis med flera fina Povel-låtar samt välkända örhängen som ”Swing it Magistern” och den tyvärr åter aktuella ”Min Soldat”, odödliggjord av Ulla Billquist krigsåret1940.  Allt tidsenligt och strålande framfört av Terrassorkesterns spel- och sångglada: Åsa Perlerius och Sofia Hagelin – sång, Mikael Holm – altsax 1/klarinett, 

Peter Thomasson – altsax 2/klarinett, Martin Hagelin – tenorsax,  Johan Myrberger – trumpet 1, Anders Bengtsson – trp 2,  Björn Rönnmark – trombon, Bo Olofzon – trombon, Simon Algesten – bas, Anders Rennermalm – gitarr, Magnus Perlerius – piano och Hampus Landsell – trummor.


Mathias Algotsson kvartett 


De höga förväntningarna på en så här namnkunnig kvartett infriades med råge denna mulna 10:e november-fredag 2023. Alla SWEJS-besökare blev glada!

Man kanske kan kalla det ”kammarjazz”. Finstämt, men dynamiskt och infallsrikt utan att hindra musiken från att svänga. Tvärt om, det svängde ordentligt emellanåt. 

Bandledaren och pianisten Mathias Algotsson svarade för alla kompositionerna (utom en klassisk och årstidsanpassad standardlåt). 

Så Vackert!  - var ett utrop som ofta hördes efter konserten. Ny musik, som ändå klingade lite bekant i jazzöronen. Och som den framfördes! Virtuost och lyhört av Matthias och medmusikanterna: Klas Lindquist altsax och klarinett, Karl Olandersson trumpet, och Svante Söderqvist bas. 

Deras medhavda CD-skivor gick åt som smör i solsken trots novembermörkret. 

Det säger väl allt.Alexander Lövmark med Calle Bagges kvartet


En riktig höjdarkonsert för ett fullspikat SWEJS i Jazzfestivalens tecken den 20 oktober 2023

Skön Jazz-sång på högsta nivå av Alexander Lövmark tillsammans med Calle Bagges kvartet. Det garanterade förstås absolut jazz. 

Alexander, som också är medlem i sånggruppen Stockholm Voices, har ett 1:a pris i Montreux Jazz Voices Competition i sitt CV. På SWEJS släpptes han loss i full frihet med sin talang, som kommit att karakterisera honom som en yngre och manlig Ella Fitzgerald. 

Han är en kreativ, uttrycksfull vokalist och en riktig scat-fantom, vilket han inte minst ,vid denna lunchkonsert, visade i en fräck och fin Horace Silver-låt som en hyllning till Sammy Davis Jr.

Tillsammans med: Calle Bagge – piano, Axel Mårdsjö – saxofon,  Arvid Jullander – bas,  och Adam Ross – trummor blev det störtskön musik, härligt gung och fina tolkningar av både välkända och mindre kända låtar. En lysande pärla i Stockholms Jazzfestivals pärlband av musikupplevelser, om vi får säga det själva.


 Jan Adefelt & KMH Jazz Workshop Det blev en riktigt svängig start på höstsäsongen (22/9) när vi fick lyssna till några av framtidens svenska jazzstjärnor.

Under ledning av sin lärare, basnestorn Jan Adefelt, hade de ”skolkat" från dagens lektioner på ”Ackis” för att ge oss en musikalisk Swingresa från New Orleans, via Basie och Ellington till Blues och Riff-klassiker a´la Jazz At The Philarmonic, som ju drevs av Norman Grants, och där alla de tongivande amerikanska jazzmusikerna presenterades för en större internationell publik (1944–1983).

Vi inte bara kände svänget och atmosfären från jazzens storhetstid, vi fick också genom magister Adefelt en fin inblick i hur grundligt man studerar jazzmusikens historta på vår Kungliga Musiklaiska Akademi. Glädjande och intressant!

Framtidsmännen är förutom professor Adefelt – bas : Ture Lewin – trummor,  Carl Lovar – klarinett och tenorsax,  Alexander Bjurström – trombon, Benjamin Sällström – trumpet och Simon Kolmodin – gitarr.           Jazzen har en lysande framtid!

 Mainland Jazz Collective

Den 26 maj avslutades vårsäsongen med Mainland Jazz Collective som bjöd på ett knippe nyskrivna låtar, som snart kommer på CD. En härligt välspelande grupp som förde tankarna till Art Blakey´s Jazz Messengers,  eller med tanke på de läckert klingande arren, Art Farmer, Benny Golson jazztet.  Det blev alltså en riktigt jazzig säsongsavslutning för SWEJS´ alla lunchgäster, som såg mer än nöjda ut.

Bandet tog sitt namn i samband med ett härjningståg på Gotland och man ville betona sitt ursprung på det svenska fastlandet. Bandet är ett sant kollektiv utan några generalsfasoner hos någon i gruppen som består av Leonard  Werme – altsax, Erik Tengholm – trumpet, Hannes Junestav – trombon, Mikael Wilhelmsson – piano, Johan Tengholm – bas och Jonathan Leidecker – trummor. Musiken har sina rötter i de trygga 50- och 60-talen.