2015-01-13

Våren 2015 Program


VÄLKOMMEN TILL VÅRTERMINSPREMIÄREN DEN 23 JANUARI MED EN ELITGRUPP AV UNGA JAZZMUSIKER UNDER MAGNUS DÖLERUDS LEDNING!

SWEJS-styrelsen har nöjet att offentliggöra sin Decemberöverenskommelse med fem fantastiska band som kommer att garantera att inget misstroendevotum kommer att väckas mot programmet eller att det skulle råka ut för någon nedröstning. Vi är övertygade om att programmet förtjänar samma entusiasm hos våra medlemmar som det väckt hos oss i styrelsen! Vi blandar unga musiker med mera erfarna men alla tillhör det bästa som finns inom svensk jazzmusik.

23 januari 
Vi inleder den 23 januari med Magnus Döleruds Kvintett som består av Magnus själv och tre av hans jämnåriga spelkamrater – alla nyss fyllda 30 – Let’s Dance trombonisten Magnus Wiklund, pianisten Erik Lindeborg och trummisen Gustav Nahlin. En något mer senior medlem – en 40+-are – står i bakgrunden och ger stadga åt spelet, den allestädes närvarande riksbasisten Hans Backenroth. Denna grupp kommer att demonstrera att man trots sin ungdom är väl förtrogen med den klassiska jazzen när man valt Billy Strayhorn som tema för konserten. Strayhorn var ju Duke Ellingtons högra hand som komponerade och arrangerade många av jazzens pärlor som fanns i Ellingtons mapp. Den här konserten kommer att bli en bra uppvisning av vilken hög klass som den uppväxande jazzgenerationen besitter. Välkomna den 23 januari för att uppleva denna fina inledning av säsongen!

20 februari
En ny bekantskap för SWEJS-publiken kommer att bli den ypperlige basisten Per-Ola Gadd som tillbringat 10 år i mycket kvalificerade jazzsammanhang i USA men nu återkommit till Sverige och återknutit relationen med sin gamla spelkompis tenorlegenden Bernt Rosengren som vi väl alla känner sen 50 år tillbaka som en av svensk jazz tungviktare. Vid detta tillfälle har Per-Ola satt samman en kvartett som förutom av Bernt består av SWEJS-favoriten Vladimir Shafranov på piano och James Bradley Jr på trummor. Vi är glada att nu ha kunnat hörsamma många SWEJS:ares önskemål att få återhöra Vladimir som ju numera bor på Åland. Bradley är ett f.d. underbarn som har spelat med Chuck Mangione, Anita Baker m.fl. storheter och är välkänd från bluesscenen.

20 mars
Vi bjuds en saxfrossa utan like! På scenen spelar SAXARUS som utgörs av 5 saxar, 3 i kompet och 1 vid sångmicken. Hans Bergman, Thomas Johansson, Jan Sjunnesson, Jerker Halldén, Stig Bengtsson heter saxofonisterna, Hjalmar Öhrström, Paul Höglander, Lars Åkesson kompar på resp. piano, bas och trummor samt som vokalartist Dick Nilson, tillika saxofonägare och känd för oss på SWEJS, inte minst från jammen. Saxofonen brukar ibland kallas för jazzens mest genuina instrument så ett ohämmat frosseri i saxofontoner måste vara en oemotståndlig fröjd för jazzälskaren vilket kommer att bevisas vid denna konsert.

24 april 
Dags igen för ett ungdomligt gäng som tar sig an en av de stora jazzmästarna. Bandet heter Thou Shalt Swing och mästaren är Django Reinhardt. Medlemmarna i bandet som är studenter på Kungl. Musikhögskolan, Joakim Sandgren och Martin Widlund på gitarrer, Daniel Forsberg, kontrabas och Terese Lien Evenstad violin lyckas återskapa Djangos hotkvintett/kvartett på ett fenomenalt sätt och det kommer att bli minst lika ”hot” som i fornstora dar. Tereses spel på fiolen har av många ansetts överträffa hennes rollförebild Stephane Grappelli. En mycket svängig lunch garanteras.

22 maj 
Vi avslutar vårsäsongen med en annan starkt efterfrågad SWEJS-favorit, sångerskan Carin Lundin. Carin åtföljs av fyra kavaljerer som heter duga – trombonisten Dicken Hedrenius, pianisten (och numera även huspianisten) Leo Lindberg, basisten Kenji Rabson och trummisen Daniel Fredriksson – idel kära återseenden och därmed säkra kort för oss. Detta blir en Grand Finale som får oss att gå ut i sommaren och börja längta tillbaka till SWEJS-hösten!

SKRIV IN DESSA DATUM OCH ARTISTER I DIN KALENDER SÅ ATT DU INTE MISSAR NÅGON AV DESSA HÖJDPUNKTER UNDER VÅREN!!

För alla konserter gäller: Kassan öppnar 10.45, baren öppnar och husbandet startar 11.00, konserten 12.00 som följs av jam (som dock utgår i mars när årsmötet avhålls). Adressen är Odd Fellow-huset, Västra Trädgårdsgatan 11A. Entré och lunch 250 kr för medlem, 300 kr för övriga. 100 kr mindre för dem som avstår från den erkänt goda lunchen. MATPLATSER HAR PRIORITET I HÄNDELSE AV ATT DET BLIR FULLT!